Quantcast
Channel: Prylar – Erik Wickström – Konditionskonnässör
Viewing all 116 articles
Browse latest View live

Chariot CX2

$
0
0
Cykelvagn

Chariot CX2, Astrid, jag och stora stenen

Jag testade Idas systers Åsas enbarnvagn med dyrbar last i Östersund för några veckor sedan. Rullskidutrustningen är Mattias.

Jag testade Idas systers Åsas enbarnsvagn Chariot CX1 med dyrbar last i Östersund för några veckor sedan. Rullskidutrustningen är Mattias. Foto: Luca Mara

På jungfruturen körde jag diagonalstakning med 4:or. Det var hyfsat tungt...

På jungfruturen körde jag diagonalstakning med 4:or. Det var hyfsat jobbigt…

Redan innan jag blev pappa 22 maj förra året hade jag bestämt mig för att införskaffa en Chariotvagn för att kunna träna vissa av dagarna som jag är pappaledig (tisdagar och onsdagar). Idas syster Åsa och VM-6:an från jaktstarten i Holmenkollen 2011, Maria Rydqvist, var två av mina inspirationskällor. Det som skiljer ut Chariot CX (finns för ett eller två barn) från andra barnvagnar är att den snabbt går att ”förvandla” mellan vanlig vagn, rullskids-/skidvagn, cykelvagn, löpvagn och vandringsvagn, genom olika kit.

Jag har cykel-, löp- och skidkitet. Förutom fördelen med att vagnen är så mångfasetterad är det cykelkitet jag håller som favorit. Dels för att kopplingen med cykeln är så säker, flexibel och funktionell, dels för att det liknar vanlig cykling så mycket. Med undantag från när man står upp och cyklar blir det aldrig ryckigt och Astrids trivs utmärkt med att sitta där bak i 1 till 1,5 timme på kuperade cykelbanor och bilfria vägar. Just Astrids säkerhet och välbefinnande kommer naturligtvis alltid i första hand. Bättre styrketräning för benen är svårt att få, särskilt i branta uppförsbackar! Jag använder den även när Astrid och jag åker till Jula för att köpa verktyg och snickarbyxor.

Chariot CX2 med vandringskit

Chariot CX2 med vandringskit

Stakning eller diagonalstak
Vid rullskidåkning blir det lite ryckigare, så då är det bäst att staka eller köra så kallad diagonalstakning. Helt klart jobbigt för överkroppen, inte minst med tröghjul! Charioten fungerar även bra för löpning, men för den som inte kommer att åka skidor eller cykla med sitt barn så är en renodlad löpvagn ett lättare och bättre alternativ.

Det jag inte har till vår Chariot är vandringskitet. Det skulle vara roligt att ha det också, men nån måtta för det vara på prylparken!

Av misstag råkade det levereras en tvåbarnsvagn (CX2) till oss istället för en enbarnsvagn (CX1). Ida och jag diskuterade i några minuter, men sade vi ”Ah vad fan, vi byter inte, förhoppningsvis får vi ju ett barn till om vi tur”. Viktskillnaden är 15 kg mot 14 kg.



11 bilder

$
0
0
Det tar sig. Underbrädorna uppe, dessutom i nya färgen. Fattas bara locken. Tur att större delen av huset är tegel, annars hade vi fått måla i ett år. För övrigt brukar vi göra så att Ida målar när jag är med Astrid. Hon är bättre än mig på det.

Det tar sig. Underbrädorna uppe, dessutom i nya färgen. Fattas bara locken. Tur att större delen av huset är tegel, annars hade vi fått måla i ett år. För övrigt brukar vi göra så att Ida målar och jag leker med Astrid. Ida är bäst i familjen med pensel.

Se där ja. Nämns som utmanare till en landslagsorienterare av Salomon Trail Tour. Nja, kanske ändå inte.

Se där ja. Nämns som utmanare till en landslagsorienterare av Salomon Trail Tour. Nja, kanske ändå inte. Den trevlige boråsaren Kalle Wrane måste för övrigt jobba på sin historia, 2.32 var faktiskt debuttiden. År 2006.

Idas testade läppstift igår inför helgens festligheter och ställde därefter ut på 6 km terränglöpning i 6.30 min/km-fart i mina brillor.

Idas testade läppstift igår inför helgens festligheter och ställde därefter ut på 6 km terränglöpning i 6.30 min/km-fart i mina brillor.

Sommartecken

Sommartecken

Garage är bra grejer.

Garage är bra grejer.

Där två världar möts, del 1

Där två världar möts, del 1

Där två världar möts, del 2

Där två världar möts, del 2

Jodå, lite gör jag minsann själv. Jag är inte bara koordinator, kaffekokerska och pappa.

Jodå, lite gör jag minsann själv. Jag är inte bara koordinator, pappa och kaffekokerska till hantverkarna.

Det var blivit två kvällar i rad på Bishops Arms med Ripasso och skrivjobb. Det går bra, får gjort massor. Hörlurarna på och samma låt på repeat. Docka olika låtar för olika dagar.

Det var blivit två kvällar i rad på Bishops Arms med Ripasso och skrivjobb. Det går bra, får gjort massor där. Hörlurarna på och samma låt på repeat några timmar. Dock olika låtar för olika dagar.

Jag känner mig glad och snygg när jag cyklar med SPD till stan.

Jag känner mig glad när jag cyklar med SPD i ”vanliga skor” till stan. Intersport-sockarna har jag för att glädja Z.

Självklart anlitade vi skidåkaren Christian Hagberg till plåtslageriet på taket.

Självklart anlitade vi skidåkaren Christian Hagberg till plåtslageriet på taket.


Triathlon för dig

$
0
0

Triathlon för dig omslag

Jag attackläste boken Triathlon för dig under två dagar förra veckan. ”Den första svenska triathlonboken” innehåller förutom sina 200 sidor även en DVD på 90 minuter.

Författarna Jojje Borssén och Jonas Colting har gjort kanonjobb tycker jag. De tre bästa sakerna med boken är:

  • Oerhört innehållsrik med bra blandning av träning, prylar, träningsprogram, kost tävlingsförberedelser och personliga anekdoter från träningspass och tävlingar
  • Den passar triathleter på alla nivåer
  • Den inspirerande DVDn i vackra miljöer gav ett bra mervärde till boken

Eftersom jag känner båda författarna ganska väl så skulle jag kanske bli skjuten om jag skrev ner boken, men jag tycker faktiskt på riktigt att de har gjort ett fantastiskt bra jobb. Jag blev plötsligt sugen på att tävla i triathlon!

Boken kostar 399 kr (349 kr för Runners Worlds prenumeranter) och finns att köpa här.

Bild från min första (och hittills enda) riktiga triathlon: Mitt i Borås Triathlon 16 augusti 2003. Årets upplaga av tävlingen avgörs i morgon.

Bild från min första (och hittills enda) riktiga triathlon: Mitt i Borås Triathlon 16 augusti 2003. Årets upplaga av tävlingen avgörs i morgon.


Barfotaskor från ZEMgear

$
0
0
ZEMgear barfotaskor

ZEMgear barfotaskor

Förra veckan kom två par barfotaskor från ZEMgear på posten som ska produkttestas. Skorna säljs på långloppsåkaren Klas Nilssons spännande webbutik northsport.se.

En barfotasko har en extremt tunn sula för att att fotens alla små muskler ska få arbeta. Jag har de senaste åren produkttestat tre par FiveFingers, som också är minimalistiska. Det är sällan jag springer i barfotaskor pga det blir ganska stor belastning på mina vader eftersom jag inte tränar så mycket löpning. Istället springer jag i lätta träningsskor på 200-250 gram (aldrig i några betongfundament på över 300 gram). Klas Nilsson däremot säger sig bara träna och tävla i barfotaskor med ”zero drop”, alltså hälen är inte högre än tårna på sulan.

Går mer än springer
Även ifall jag inte springer så mycket i barfotaskor går jag mycket i dom. Mina FiveFingers har jag som vardagsskor på sommaren, för att stärka fotmuskler och vrister. Det tror jag räddade mig i trailloppet förra veckan. Trots utebliven stigträning höll mina fötter bra under två mils skogslöpning.

Fördelen med 127-grammaren ZEMgear – 2Cinch Round Toe, som det vänstra paret på bilden ovan heter är att man kan ha en strumpa i om man vill. Det blir inte riktigt lika minimalistiskt, men betydligt mindre fotsvettigt om man som mig använder barfotaskor till stan, ICA, stranden, middagsbjudningen och lekplatsen.


Salming löpskor

$
0
0

Hämtade precis ut ett par Salming Speed som ska testas. Säljstart våren 2014 (vad jag har hört). På hemsidan finns en del ”löparfilmer” med två svenska triathleter.

20130715-172258.jpg


2XU-test

Per Löwendahl – bästa Tullenbackenintervallssällskapet

$
0
0
Jag och Per Löwendahl vid foten av Tullenbacken. Det var våldsamt varm i långa tights idag, men vad gör man inte som pryltestare!

Jag och Per Löwendahl vid foten av Tullenbacken. Det var våldsamt varmt i långa tights idag, men vad gör man inte som pryltestare! Triac 2.0 är för övrigt vansinnigt styv, stor skillnad mot 1.0.

Per Löwendahls semester är slut, vilket är goda nyheter för mig. Det innebär nämligen att vi återigen kommer att köra rullskidsintervaller en gång i veckan i Borås. Han bor i Göteborg och jobbar i Borås, så vi kan träna tillsammans direkt efter att han har slutat vid kl 16.30. Det passar mig utmärkt, så jag kan vara hemma redan typ kl. 17.45. Många gemensamma träningar inom olika konditionsidrotter är kl 18, alltså mitt i middagstid. Jag får nog vänta tills Astrid eventuellt själv följer med på dessa aktiviteter innan jag regelbundet tränar på dessa tider igen.

Hur tänkte det företaget lansera snygga kläder i Sverige?

Hur tänkte det här företaget lansera snygga kläder i Sverige? Saxat från Sportfack

Hur som helst är Per Löwendahl en perfekt sparringpartner. Vi pratar aldrig i telefon mellan träningspassen, så idag när vi inte hade sett varandra på över en månad blev uppvärmningen längre än vanligt. Per är Norgeromantiker (älskar allt som har med Norge att göra, kör norska skidlopp och drar med familjen på semestrar i Norge), så jag kunde impa lite genom att ha varit i vårt västra grannland förra veckan.

Tullenbacken går svagt uppför hela vägen och det blir ungefär 70 procent stakning med frånskjut och 30 procent diagonalåkning när jag som igår körde med Elpex-4:or. Jag satte nytt pers med 3.01 min i snitt, Per var i snitt 2 s efter på sina Elpex-3:or.


Sandra Hansson stark som en oxe

$
0
0

Tidigare i somras lade den tvåfaldiga Vasaloppssegraren Sandra Hansson upp en styrketräningsvideo på YouTube. Även i fall hon inte gör alla övningar 100 procent strikt så måste jag säga att hon klarar att lyfta rejält med vikter! Imponerande. Mer än mig åtminstone i vissa övningar.

Videon är ett samarbete med hennes sponsor Sportsmaster. Jag gick in på deras hemsida och läste lite om stakmaskinen Skimill för 4000 NOK. Jag lägger även upp en video av den under styrkevideon.

Om du är lika stakmaskinsintresserad som mig kanske du undrar vad som hände med XC Pro, som Jørgen Aukland var med och marknadsförde. Den har gått i graven, blev för dyr enligt Jørgen själv. Han kör numer SkiErg istället, främst 10 st 500 m-intervaller med 1 min vila. Mitt rekordsnitt på den serien är 1.44,5 min för den som vill prova. Jørgen är lite snabbare…

När vi ändå är inne på stakmaskiner kanske man även ska länka till Thorax Trainer och Ercolina. Dessa två har jag testat, men jag gillar SkiErg bäst. Skimill har jag inte testat än, men är självklart sugen.



Rullskidor med justerbart fäste

$
0
0
Bakhal rullskida, Challenger Ski

Bakhal rullskida, Challenger Ski

Jag har jobbat med en artikel om ”bakhala rullskidor” igår och idag. Den växer ohämmat. Det är främst Dynagrip och Challenger Ski som texten kommer att handla om. På Mittuniversitetets hemsida finns två filmer om Challenger Ski. Jag har bara sett den korta där man åker på den bakhala skidan, hela föredraget på 30 min får bli vid nästa SkiErg-pass. Ida har däremot på uppdrag av Firma Erik Wickström intervjuat den där doktoranden Mats Ainegren i Östersund.

Föredrag av Mats Ainegren om bakhal rullskida: http://vimeo.com/42192614
Kort film: http://vimeo.com/42197785


Karl-Johan Westberg vs Tobias Westman

$
0
0

Per Orestig (spana in ”hans” nya stavmärke Cippus här, kolfiberstavar som även kan egendesignas för att matcha klubbkläder) mejlade mig två bilder från Jönköping Open Rollerski igår. Den översta visar hur lite Karl-Johan Westberg slog Tobias Westman med efter 55 min åkning på den centrala 2,2 km-banan. På den undre ser man att jag minsann slog Peter ”Påsen” Arnesson, som tog ett par individuella guld vid skidorienterings-VM i vintras.

Överhuvudtaget var det ett imponerande startfält, top 20-fältet var helt klart i klass med en Sverigecuptävling på rullskidor.

Karl-Johan Westberg (till höger) vinner över Tobias Westman. TIll vänster i bild trean snygge-Marcus, som sägs ha stängts lite på upploppet. Annars hade det kanske blivit ny UIF-seger!

Karl-Johan Westberg (till höger) vinner över Tobias Westman. TIll vänster i bild trean snygge-Marcus, som sägs ha stängts lite på upploppet. Annars hade det kanske blivit ny UIF-seger! I Birkenstock-tofflor ser vi min gamle skidgymnasiekompis Linus Davidsson, som sägs ha sprungit på en bra tid runt Munksjön när han pluggade till lärare i Jönköping.

Jag går i mål nöjd i tempodräkt i Jönköping Open Rollerski. Bakom syns Peter Arnesson.

Jag går i mål nöjd i tempodräkt i Jönköping Open Rollerski. Bakom syns Peter Arnesson.


Rex rullskidsspets med snabbkoppling

$
0
0
Rex rullskidsspets med snabbkoppling

Rex rullskidsspets med snabbkoppling

Rex rullskidsspets med snabbkoppling

Rex rullskidsspets med snabbkoppling

Jag köpte (jodå, jag både köper, får och lånar prylar) Rex rullskidsspets med snabbkoppling på skåningen Håkan Huselius nätbutik i förra veckan. Ett pass har det bara blivit hittills, men de verkar lovande. Helt klart smart om man råkar bryta spetsen då man är långt hemifrån eller på tävling. Funkar också bra som extraspetsar på läger om man inte orkar vässa.

Pendeln försämrades dock en aning. De väger bara 3 gram mer än en vanlig spets, men det känns för den som är finlirare.


Skistart rullskidor

$
0
0
Skistart Silver Classic, en av marknadens blåaste rullskidor

Skistart Silver Classic, en av marknadens blåaste rullskidor

Jag fick ett par rullskidor från älvdalska Skistart för test i veckan. Skistart Silver Classic är i budgetklassen (kostar bara 1495 kr exkl bindning) och kommer med 2:or som rullmotstånd. Idag ska jag åka jungfrufärden, det blir från Lundaskog till svärföräldrarna i Aplared, som ligger ca 2 mil bort.


Funbeatappen i ny version

$
0
0
Funbeat-appen Vasaloppspass

Funbeat-appen Vasaloppspass

Den sociala träningssidan Funbeat släpper inom några veckor en ny app. Det kommer att finnas några förprogrammerade intervallpass i appen och jag har fått den äran att designa två pass för skidåkare. Dessa träningspass kommer man endast åt om man går med i Vasalopps-gruppen på Funbeat.

Jag har även fått testa en betaversion av appen i veckan. Första intrycket är att den är både är snygg, bra och lättanvänd. Tyvärr har jag bara tränat cirka 2 timmar den här veckan, så jag har även fått köra vissa ”träningspass” i bilen. Det blev helt klart bra snitthastigheter på de intervallerna.

Som första person har jag fått tillåtelse att visa ett par skärmdumpar av appen. Det känns stort!

Funbeat-appen Vasaloppspass


Rullskidåkning år 1955

Dagishämtning med knorr

$
0
0

Jag fick ett fint löppass på 52 minuter i samband med dagishämtningen igår. Jag sprang i hyfsad fart till förskolan som ligger ca 3 km hemifrån och fick sedan ett infall att springa bort till Ryavallen. Astrid trivs bra i joggingvagnen och brukar sova eller sitta och spana på omgivningen, samt lyssna på min miserabla sångröst.

Inov-8 Bare-X Lite 150

Inov-8 Bare-X Lite 150

På de 6,5 km till Ryavallen snittade jag 4.18 min/km och väl där tänkte jag se hur fort jag kunde klippa 1000 meter med det 22 kg tunga ekipaget (vagn+barn). Tiden blev 3.13 min efter en sansad öppning och ett sista varv på 74 s. Det var jag nöjd med, särskilt med tanke på att det inte var fullständigt tokmax.

Efter det sprang vi hem knappt 5 km i 4.29 min/km-fart och var sedan klara med träningen.

Jag sprang i de 150 gram lätta och sköna Inov8 Bare-X Lite 150. Det där med zero drop (att skon är lika hög vid hälen som vid tån) är jag dock inte helt övertygad om för asfalts- och banlöpning. Då vill jag nog ha 4-5 mm för att känna mig snabb, som till exempel i Salmings skor (dock inte min passform, jag har smala fötter) och i Asics superlätta Piranah. I skogen på lugna pass däremot trivs jag i FiveFingers utan dämpning och med zero drop.



Spannmätning på Ski and Run i Göteborg

$
0
0
Mina Madshus Redline spannmätta

Mina Madshus Redline spannmätta. HBW = höjd på halvvikt. FBW = höjd på helvikt. De översta skidorna var de jag hade i Årefjällsloppet i år då jag hade bra skidor i kallföre.

Innan jag drog upp till Torsby för att jag arrangera Vasaloppslägret 13-15 september åkte jag förbi Ski and Run för att spannmäta mina fyra nya par Madshus Redline.

Jag hade lämnat skidorna där ett par dagar tidigare så Niklas var redan klar med sitt jobb i den digitala spannmätaren Eiker. Vi pratade spann i över en timme och jag måste säga att jag är jäkligt imponerad av Niklas. Han verkar mycket kunnig och har en enorm erfarenhet av skidspann av olika märken. Jag kommer inte redogöra för allt vi pratade om glidzoner, tryckpunkter, vad som händer när man trycker mer än helvikt och så vidare. Men jag tog några anteckningar om skidorna på pappret nedan. Sammanfattningsvis kan jag säga att:

  • Mina skidor var generellt lite för höga (åtminstone på halvvikt), men det var bara par nr 3 som Niklas tyckte att jag skulle byta ut. Jag kommer byta det mot en stakskida som enbart kommer att användas för lopp utan fästvalla. De senaste två åren har jag åkt 3-4 tävlingar per säsong utan fästvalla.
  • Överhuvudtaget så har jag märkt att många (inkl mig själv) ofta söker för höga skidor. Jag kände själv på Jørgen Auklands skidor som han vann Vasaloppet på och de var riktigt mjuka. Jag var även inne på Madshus fabrik i vintras och fick komma in i ett heligt rum där jag inte fick foto. Där fanns en massa mätvärden från skidor som Madshus åkare hade vunnit stora lopp på. Det var verkligen inga höga spannhöjder. Alla märken är olika, men för Madshus Redline tror jag t ex 1,45 mm på halvvikt är ett ganska bra mått. Problemet med för hårda och höga skidor är att glidzonerna blir korta och det finns risk att ändarna gräver ner sig som en plog. Då är det bättre att istället valla lite kortare.
  • Ska ni köpa skidor så prata gärna med Niklas på Ski and Run i Göteborg. Det känns som han har bra koll på läget.
Anteckningar från besöket på Ski and Run för ett par veckor sedan

Anteckningar från besöket på Ski and Run för ett par veckor sedan

Niklas Westermark på Ski and Run kan sin Eiker spannmätare

Niklas Westermark på Ski and Run kan sin Eiker spannmätare


Klockan 05.56 på fakirtåget mot Hufvudstaden

$
0
0
Herrljungatåget fick besök av min mössa jag hade som barn

Herrljungatåget fick besök av min mössa jag hade som barn

Klockan är 05.56 och jag sitter på fakirtåget som via ett byte i Herrljunga ska ta mig till Hufvudstaden. Det är redaktionsmöte för Vasalöparen och jag åker upp över dagen.

Jag gillar tåg. Där kan man vara effektiv, vara sig det handlar om att göra produktiva saker eller att slappna av.

Det kom ett paket igår (samtidigt som kylan kom till Borås) med en vinterjacka från Colour Wear. Den satt som en smäck och jag kände mig så snygg så jag drog till med en dagens, vilka är många modebloggares självklara start på dagen.

Colour Wear Parka Olive Green

Colour Wear Parka i färgen Olive Green är dagens outfit. Både snyggare och skönare i verkligheten än med iFåns kamera inomhus.


Rullskidsband för hemmabruk

$
0
0
Löpband för rullskidor

Löpband för rullskidor

Jag hittade ett rullskidsband av modell mindre, som man skulle kunna ha hemma som alternativ eller komplement till en stakmaskin. Det heter Rodby RL 2500 E och på leverantörens hemsida finns till och med en bild på en rullskidsåkare på bandet.

Enda haken är att bandet kostar 105 000 kr. Man kanske kan låna lite mer på huset?


Vårgårdafilm och energifattig sportdryck

$
0
0

Video från Vårgårdarullen finns här.

bild

  • Jag blev för några dagar sedan kontaktad av en pojk med namn Niklas Backåberg, som tillsammans med en annan pojk med namn Mikael Bergström driver företaget Motion4Life. Båda åker skidor och de håller på att utveckla ett system för enklare tv-sändningar som bygger på GPS-signaler. ”Tanken är att man laddar upp sina GPS-data varpå systemet gör en sändning specialutformad för dig och dem du väljer att följa”, enligt Niklas. Se deras film från Vårgårdarullen ovan.
  • ZipVit ZV0 GLUTAMINE ELECTROLYTE DRINK

    ZipVit ZV0 GLUTAMINE ELECTROLYTE DRINK

    I Vårgårdarullen testade jag ett liquid-bältet som jag skrev kort om här. Det fungerade kanon, tack Johan Käll på Syverket. För att ha något att testa med köpte jag några Enervit-liquids på Henrikssons och Henke passade på att skicka med en (för mig) ny typ av sportdryck. ZipVit ZV0 GLUTAMINE ELECTROLYTE DRINK hette den och det var en riktigt ”bastu-sportdryck”. Det vill säga den innehöll inte så mycket energi, men gott om elektrolyter. Den lär med andra ord passa bra riktigt heta dagar när man behöver mycket vätska, men inte klarar av att inta samma mängd energi (kolhydrater). Späder man vanlig sportdryck förlorar man ju salterna.


Fischer classic short sock

$
0
0
Fischer classic short sock

Fischer classic short sock

Jag lusläste delar av Pölderkatalogen på flyget hem igår när Astrid låg och sov i mitt knä. Jag är ganska säker på att Pölder inte hade en 5:a i svenska, men det märks att de är mycket kunniga på de flesta områden borta i Nässjö. Intressant läsning, tack Tony! Han/de skriver vad de tycker om de olika produkterna på ett helt annat sätt jämfört med liknande kataloger. Det gillar jag, även om jag inte håller med överallt.

En roliga läsning var att Fischer har kommit med en speciell socka för klassisk åkning. Jag funderar på att busa till det ordentligt i vinter och skejta i den.


Viewing all 116 articles
Browse latest View live